Livingrenovatie - Deel 1: Hoe een dubbele deur de zetel redde
Van toen ik nog jonger was, wist ik al dat mijn droomhuis tenminste volgende elementen moest bevatten:
1. Een mooie traphal
en
2. Een dubbele deur.
Deze blogpost vertelt het verhaal 'achter' onze dubbele deur.
(Het verhaal van de traphal volgt later!)
Vanaf het moment dat wij voor ons huis tekenden - en ook daarvoor al -, zocht ik naar een manier om ergens een dubbele deur te integreren (want die was er namelijk nog niet).
Volgens mijn origineel plan zou er een dubbele deur komen tussen de slaapkamer en de dressing.
Maar bij nader inzien bleek dat dit te weinig muurruimte zou overlaten om dressingkasten te installeren. En gezien het volume van kastinhoud dat ik zou nodig hebben, won de muurruimte het uiteindelijk van de visie van de dubbele deur.
Het nieuwe plan kreeg vorm op het moment dat mijn vriend en ik de sleutel in ontvangst hadden genomen en op de livingvloer de afmetingen van onze denkbeeldige zetel met papiertape begonnen aftekenen.
Wat veel weg had van een crime scene investigation bracht al snel aan het licht dat de deur tussen de inkom en de living wel degelijk een dooddoener was voor een vlotte circulatie door het zit- en eetkamergedeelte.
Met andere woorden zouden we altijd tussen de televisie en de zetel in moeten lopen om van de inkom door de living richting de keuken te gaan.
En daarmee stierf ook meteen de droom om een mooie, ruime L-vormige zetel te plaatsen.
Als er iets is wat niet mag onderschat worden bij het inrichten van je interieur, is het wel de circulatie.
Een slechte circulatie kan namelijk voor veel frustraties zorgen in het dagelijkse leven: deuren die tegen meubels zwaaien, steeds dezelfde omweg moeten nemen omwille van een geblokkeerde doorgang, steeds om een meubel heen moeten lopen omdat het een rechte lijn tussen twee deuren verhindert, enz.
Een goede circulatie maakt het leven en bewegen in je woning eenvoudiger en efficiënter. Een mens zoekt uiteindelijk steeds de snelste en gemakkelijkste weg naar zijn doel - inderdaad, we zijn lui.
Een goede circulatie maakt het leven en bewegen in je woning eenvoudiger en efficiënter. Een mens zoekt uiteindelijk steeds de snelste en gemakkelijkste weg naar zijn doel - inderdaad, we zijn lui.
Een doordachte circulatie is daarmee één van de basiselementen van een goed ingericht interieur.
Doordat onze circulatie niet al te best bleek, vonden we dus geen geschikte plaats voor het type zetel dat we voor ogen hadden.
Nadat we samen met mijn ouders de koppen bij elkaar hadden gestoken, kwam dé oplossing al snel naar boven.
Mijn papa, die zelden een uitdaging uit de weg gaat, stelde voor om het deurgat te verplaatsen van het uiteinde naar het midden van de muur.
Ah! De perfecte plaats voor een dubbele deur, was mijn volgende gedachte!
En tegelijk werd ook ons circulatieprobleem opgelost.
Nu nog een geschikte dubbele deur vinden. Eentje die niet te hoog zou zijn - we wonen niet in een herenhuis dus alles van boven de 2,2m viel al weg - en liefst ook met raampjes in.
Uiteindelijk vond ik via een tweedehandswebsite een deur van normale hoogte met mooi glaswerk en bij een handelaar dicht in de buurt.
Maar daarmee was de kous natuurlijk niet af.
Een nieuw deurgat maken bracht ook met zich mee dat er een chauffage-element verwijderd moest worden uit de inkomhal, en dat we helaas ook de afgewerkte plafond in de living en de inkom gedeeltelijk moesten afbreken om de steunbalk te vinden.
Achteraf gezien was dit geen ramp, gezien het livingplafond niet geïsoleerd bleek te zijn.
Dus het gehele plafond ging er uiteindelijk uit.
Eens klaar voor het echte werk werd de deur op de muur afgetekend, het bezetsel werd verwijderd en het nodige stutwerk werd aangebracht.
P.S.: Als je ooit iemand nodig hebt die bezetsel perfect op de lijn afkapt, dan is mijn vriend de persoon die je zoekt!
Eens het deurgat gemaakt was, kon de dubbele deur erin geplaatst worden.
De deur en het behang werden ook op elkaar afgestemd!
De deur en het behang werden ook op elkaar afgestemd!
Het enkele deurgat hebben we zelf mooi dichtgemaakt met giproc en aanvullend isolatiemateriaal langs de kant van de inkom.
De dubbele deuren werden op hun beurt ontdaan van hun lila-oranje kleurencombinatie en kregen een nieuw likje verf.
En de zetel waar we op hoopten, overleefde ook het avontuur en staat nu al bijna een jaar klaar om ons na een lange werkdag te ontvangen!
Reacties
Een reactie posten